Verslag regiobijeenkomst Didam april 2013

Zondag 7 april was de eerste kleinschalige regio-bijeenkomst in Didam. Het thema was “gevonden vaders en familie”.

Nadat Claudine kort even het ontstaan van de stichting Sakura aanstipt delen enkele lotgenoten hun ervaringen op het thema met de overige aanwezigen en er werden ook vragen gesteld en beantwoord. De persoonlijke verhalen hebben diepe indruk achtergelaten bij allen. Het lukte Edward als “dagvoorzitter” heel goed alles aan elkaar te praten: prima hoor. Kijk ook eens bij de foto’s !

Het thema heeft Mike Gill (zie hierna) uitstekend beschreven:


Thema “Gevonden vaders en familie”

Op zondag 7 april 2013 heeft Sakura een Regiobijeenkomst gehouden in Didam.
Zo’n bijeenkomst geeft bijna het gevoel en de uitstraling van een “huiskamer” samenzijn.
Dat was ook wel te merken, want velen kwamen aan het woord met vragen, opmerkingen en/of verhalen.
Molly met haar team van familie en vrienden waren onze gastheren en vrouwen.
Na ontvangst met koffie of thee met natuurlijk spekkoek of een andere indische lekkernij opende Edward, onze penningmeester, aangevuld door een paar mededelingen door Rob, onze voorzitter, de bijeenkomst. Er werden een paar “nieuwe vrienden” voorgesteld. Dat wil zeggen niet nieuw voor Sakura, want deze mensen zijn reeds lang ingeschreven maar zijn er nu aan toe om ook kennis te maken met de grotere club.

Er werd begonnen met persoonlijke verhalen over de zoektocht naar en in sommige gevallen de daadwerkelijke ontmoeting met de biologische Japanse vader.
George de Winter ook wel bekend als Joy de Winter mocht als eerste zijn verhaal doen met de zakelijke aspecten maar ook de emotionele.
De vragen die werden gesteld n.a.v. Joy’s verhaal waren uit het hart gegrepen. De openhartigheid van de vraagstellers was hartverwarmend en emotioneel tegelijk. Joy heeft niet zijn vader maar wel de familie van zijn vader ontmoet d.w.z. een van de “half”-broers.

Als tweede kwam Mike Gill aan de beurt met zijn specifieke verhaal waarin desillusie, begrip, blijheid en respect naar voren kwam. Ook een aantal adviezen gaf Mike voor de speurtocht naar onze biologische vaders. Mike heeft zijn vader ontmoet, maar dit was een teleurstelling ondanks dat zijn vader hem volledig had erkend, maar door het totale onbekende met elkaars werelden is dit helaas anders verlopen dan verwacht.

Daarna kwam Molly aan het woord. Haar ervaringen en verhaal waren weer anders dan die van de anderen. Er is wel een rode draad aanwezig in alle verhalen en ervaringen maar toch heeft een ieder een specifiek verhaal. Molly heeft haar vader ontmoet en een hele lieve man ontmoet, maar voor haar bleef het toch moeilijk om het “vader-dochter”gevoel te ervaren. Dit is een ingewikkeld maar tegelijkertijd begrijpelijk fenomeen, waar we op een volgende bijeenkomst mogelijkerwijs over kunnen praten met elkaar.

Als laatste deed Claudine haar verhaal. Lang geleden werd het voor Claudine duidelijk dat het vinden van haar vader een zeer moeilijke kwestie zou worden. Enige berusting heeft zij daarin gevonden maar toch heeft ze nog een sprankje hoop. Zeker nu het “search”team van S.O.O bestaande uit vijf deskundige en hardwerkende Japanse dames, de zoekweg in Japan bewandelen.

Vaders vinden zal lastig zijn omdat de tijd voortschrijdt ondanks de hoge leeftijd die de Japanners kunnen bereiken. Maar meer te weten komen over wellicht familie van vader is ook al waardevol zoals menigeen zal toegeven.

Na dit “zware optreden” was het tijd voor een wat lichter moment namelijk het optreden van een 6-tal beeldschone dames (zanggroep Siloma) oorspronkelijk uit Indonesië, die mooie liedjes ten gehore brachten uit Sumatra (Bataks) en de Molukken. 

Na de pauze was er gelegenheid tot vragen stellen, waar ook goed gebruik van werd gemaakt.

Er volgde een loterij waar leuke prijsjes gewonnen werden en de opbrengst werd in de pot van Sakura gedaan.

Tegen 17.00 uur werd de eetlust opgewekt bij het ruiken van de heerlijke gerechten die Molly zelf had gemaakt. Teveel om op te noemen, maar de mensen hebben de dis goed eer aan gedaan. Fantastisch Molly en team bedankt hier voor.

Na deze nuttige en gezellige bijeenkomst ging ieder weer huiswaarts, met een warme ervaring rijker en stof tot nadenken.
Graag wil het Sakura Bestuur weten of deze vorm een “goede” vorm is en dit toepasbaar kan zijn voor andere regio’s: dus reageer!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *