Themazondag: “Herdenken”

Geachte mevrouw/mijnheer,

Voor 2019-2020 hebben de stichtingen Klein Bronbeek, Indisch Erfgoed en Kumpulan in samenwerking met Museum Bronbeek als jaarthema ’75 jaar bevrijding’ gekozen. Op 10 november vindt de eerste van deze reeks Themazondagen plaats.

Themazondag 10 november 2019 ‘75 jaar bevrijding: Herdenken’

Na de Tweede Wereldoorlog kende Nederland in tegenstelling tot Groot-Brittannië en Frankrijk geen herdenkingstraditie. Ons land was immers tijdens de Eerste Wereldoorlog neutraal geweest. Het initiatief voor een herdenkingsmonument voor de oorlogsslachtoffers kwam daarom van particulieren. Maar in oktober 1945 werd het een missie van de Nederlandse regering, die in 1946 de Nationale Monumenten Commissie (NMC) instelde.

Aanvankelijk betroffen het monumenten voor gevallenen verspreid over Nederland en geen monumenten voor de slachtoffers in Nederlands-Indië en elders in Zuidoost-Azië. Het duurde nog een jaar voordat het verzoek van het ministerie van Overzeese Gebiedsdelen en de Nederlands-Indische Bond van Ex-Krijgsgevangenen en Geïnterneerden (NIBEG) werd erkend. In 1947 besloot de NMC tot de herdenking van álle slachtoffers; dus ook Zuidoost Azië en de Pacific. In januari 1948 informeerde de minister van Overzeese Gebiedsdelen J.A. Jonkman de Indonesische regering en de gouverneurs van Suriname en de Nederlandse-Antillen over de herdenkingen.

Inmiddels waren de elf urnen met Nederlandse aarde geplaatst in het Tijdelijk Nationaal Monument in Amsterdam. In april 1949 werd ook de urn met Nederlands-Indische aarde geplaatst. Vanaf de onthulling van het Nationaal Monument op de Dam op 4 mei 1956 door koningin Juliana worden alle gevallenen als gevolg van krijgsverrichtingen herdacht.

Omdat de Indische gemeenschap de bevrijding op 15 augustus herdenkt, ontstond de behoefte aan eigen, Indische monumenten. Op 15 augustus 1988 onthulde koningin Beatrix het Indisch Monument in Den Haag ter nagedachtenis aan alle Nederlandse burgers en militairen die het slachtoffer waren geworden van de Japanse bezetting.

Op het landgoed Bronbeek vinden tussen februari en september ook herdenkingen van de burger en militaire slachtoffers plaats.

Sprekers en dagvoorzitter

 • Hélène Oppatja over de Nationale Herdenkingen 15 augustus 1945.
 • Suzanne Rastovac over herdenkingen door Het Indisch Herinneringscentrum en het project Huizen van Aankomst.
 • Elsbeth Locher-Scholten over het initiatief voor de Nederlands-Indische herdenking eind jaren veertig van de vorige eeuwop de Dam in Amsterdam.
 • Karel van Dreumel over herdenkingen op het Landgoed Bronbeek.
 • George van Hoogeveen is adviseur van de Stichting Indisch Erfgoed en dagvoorzitter.

Plaats en tijd

De Themazondag ’75 jaar bevrijding: Herdenken’ vindt van 11.00 uur tot 15.00 uur plaats in het Reünie- en Congrescentrum Kumpulan op het Landgoed Bronbeek, Velperweg 147, 6824 MB Arnhem (n.b. navigatie: Velperweg 153).

Ontvangst vanaf 10.00 uur, de zaal is open vanaf 10.30 uur.

Toegang

 • De toegangsprijs voor 1 dagprogramma is € 29,50 p.p; een passe-partout voor 4 dagprogramma’s kost € 88,50 p.p. Alles inclusief koffie of thee met spekkoek, Indisch buffet en een consumptie.
 • De entreebewijzen zijn te bestellen via tab Themazondagen op de website van Reünie en Congrescentrum Kumpulan.
 • Er zijn 250 plaatsen beschikbaar.
 • Vrij parkeren op eigen terrein.
 • Honden zijn niet toegestaan.

Informatie

Deze Themazondag is de eerste in een reeks van vier. De andere Themazondagen zijn:

 • 19 januari 2020 ‘Herinneren’
 • 23 februari 2020 ‘Vooruitkijken’
 • 22 maart 2020 ‘Wederopbouw en zorg’

Meer weten?

– reply dit bericht of vul het contactformulier op de website van Indisch Erfgoed Apeldoorn in.

info@indischerfgoed.nl of ) 06 555 42 595

Met vriendelijke groeten & graag tot ziens!

J.C.L. Bolderman, voorzitter Stichting Klein Bronbeek

Adrienne Zuiderweg, secretaris Stichting Indisch Erfgoed

Vermelding afbeeldingen: Spaarne Archief SFA222005314_15-04-1950; internet Roel Wijnants_14-08-2010; website Museum Bronbeek

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *