Een nieuwe film.
Holland Harbour, de producent van o.a. de documentaires Het jaar 2602 en Buitenkampers is bezig met voorbereidingen voor een documentaire over de militairen die hebben gediend in Nederlands-Indië / Indonesië in de jaren 1945-50. Dit gaat ook nu in samenwerking met de Stichting Verfilming Japanse Bezetting 1942-45.
Wij zoeken naar familieleden van de tweede en derde generatie van deze veteranen.
Kinderen en kleinkinderen die momenteel hun familiegeschiedenis in kaart (gaan) brengen en die graag willen weten wat hun opa of vader (en in enkele gevallen moeder of grootmoeder) nu eigenlijk meemaakte daar in het verre Indië . Wellicht een periode waar hij nooit zo open over is geweest of weinig over heeft losgelaten, maar waar bijvoorbeeld wel nog foto’s, dagboeken, medailles, wapens of brieven van bewaard zijn gebleven.
Mijn naam is Debbie Kleijn. Ik ben documentairemaker en werd benaderd door Nadadja Kemper van Holland Harbour om het derde deel van de trilogie over de tijd in Nederlands-Indië tussen 1940 en1950 invulling te geven. Na de verhalen van kinderen in jappenkampen en van de buitenkampers, kwamen wij tot de conclusie dat het derde deel zou moeten gaan over de jongens die in de jaren 1945-50 hebben gediend in Nederlands-Indië . Een roerige tijd, waarvan wij graag aan de hand van persoonlijke verhalen een reconstructie willen maken. Hoe was die tijd voor die jonge jongens? In wat voor situatie zaten ze eigenlijk wat waren hun motieven en idealen? Wat troffen ze aan en hoe gingen ze daarmee om? En hoe was het om na deze periode weer een leven op te bouwen? Mijn partner’s grootvader diende in het KNIL. Voor mij een extra motivatie om deze geschiedenis van KNIL-ers, dienstplichtigen en oorlogsvrijwilligers in een documentaire te visualiseren.
Wij willen graag, aan de hand van persoonlijke ervaringen en dierbare bezittingen uit die tijd, deze geschiedenis in kaart brengen en invoelbaar maken hoe het daar geweest zou moeten zijn. Voor welke keuzes hebben deze jonge jongens toentertijd gestaan? Wij zijn benieuwd hoe de zoektocht zich ontvouwt, welke informatie u gaandeweg op het spoor bent gekomen en welke stappen u nog gaat ondernemen.
Voor ons is het belangrijk om met verschillende ervaringsdeskundigen of betrokkenen te praten om helder te krijgen hoe we dit onderwerp het best in beeld kunnen brengen en inhoudelijk vorm kunnen geven. Voor de eerste aanzet van de zoektocht komen wij graag in contact met mensen die deze periode zelf hebben meegemaakt of met mensen van wie hun vader of opa heeft gediend in toenmalig Nederlands-Indië in de periode 1945 -1950.
Wilt u uw ervaringen en uw geschiedenis met ons delen? Dan kunt u bellen met Debbie Kleijn, documentairemaakster, mobiel 06-470863 87, of mailt u info@debbiekleijn.com. U kunt ook contact opnemen met Ron van Boxtel, uitvoerend producent bij Holland Harbour, telefoon 010-2331400, of mail ron@hollandharbour.nl.
Wilt u uw persoonlijke documenten, foto’s en spullen ter beschikking stellen aan Museum Bronbeek belt u dan met Hans van den Akker, Conservator / Plv. Hoofd Museum, telefoon 026-3763524 of mail jlp.vd.akker@mindef.nl.
Mail naar de Stg Verfilming Japanse Bezetting 1942-45 op vjb4245@gmail.com voor inzichten over de betrokkenheid van deze stichting bij dit en eerdere filmprojecten.