Een verborgen geschiedenis

Indiëkenner Thom Hoffman neemt de lezer mee op een fascinerende reis door de tijd, aan de hand van betoverende en soms confronterende foto’s uit Nederlands-Indië. Een verborgen geschiedenis, het resultaat van 20 jaar onderzoek in de schatkamers van Nederlandse musea en erfgoedinstellingen, daagt uit tot een andere manier van kijken naar historische foto’s uit de voormalige kolonie.

In dit boek zijn de foto’s voor het eerst niet primair gekozen vanuit een Eurocentrisch perspectief, maar gaat het om de gevolgen van het koloniale ideaal voor Indonesiërs. Van de vroegste foto’s uit 1840 tot de laatste in 1949 is steeds meer de bevolking te zien, steeds vaker de Indonesische stem te horen. De foto’s maken duidelijk waar het streven naar gelijkheid en vrijheid vandaan komt.

Niet eerder vertoonde foto’s uit de Beeldbank Nederlands-Indië laten zien dat de sfeer van nostalgie, tempo doeloe en het mythische Indië een droombeeld blijkt te zijn dat niet altijd correspondeert met de werkelijkheid. Die was namelijk veel complexer, weerbarstiger, moderner en harder dan de fotografen ons doen geloven.

Thom Hoffman

€ 29,95

978 94 625 8344 3
240 pagina’s
24,5 x 31 cm
440 afbeeldingen
gebonden

Verschijnt 5 oktober 2019